Wyżywienie

Przedszkole i żłobek zapewnia wyżywienie 3 posiłków w ciągu dnia. Posiłki są świeże, dostarczane w specjalnych termicznych pojemnikach z naszej kuchni przy Żłobku i Przedszkolu Mały Oxford w Siedlcach. Obiad obejmuje dwa dania. Na całodzienne wyżywienie składają się środki pochodzące z różnych grup spożywczych. Posiłki są przygotowywane z użyciem naturalnych produktów. Dieta zawiera odpowiednią ilość warzyw i owoców w każdym posiłku. Poniżej przestawiamy przykładowe jadłospisy. Jadłospisy udostępniane są na początku każdego tygodnia na tablicy ogłoszeń i w aplikacji przedszkolnej.

Wyżywienie
Wyżywienie

Przedszkole i żłobek zapewnia wyżywienie 3 posiłków w ciągu dnia. Obiad obejmuje dwa dania. Na całodzienne wyżywienie składają się środki pochodzące z różnych grup spożywczych. Posiłki są przygotowywane z użyciem naturalnych produktów. Dieta zawiera odpowiednią ilość warzyw i owoców w każdym

Przykładowy jadłospis

PONIEDZIAŁEK

  • śniadanie:
    kanapki (pieczywo: pszenne, razowe, sitkowe)  z masłem  i  wędliną (sopocką, kiełbasą krakowską, kiełbasą drobiową ), z serem żółtym, twarożek (ser biały, śmietana, szczypiorek), warzywami (pomidor,  ogórek)

    herbata czarna z cytryną i cukrem
  • obiad:
    I danie: Krupnik ryżowy (korpus drobiowy, marchew, pietruszka, seler, por, ziemniaki, ryż biały, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pietruszka).

    II danie:
    Kurczak w sosie szpinakowym (filet z kurczaka, szpinak, śmietanka, czosnek, sól, pieprz).

    Makaron penne.

    Kompot owocowy (woda, śliwka, truskawka, porzeczka, cukier)

  • podwieczorek:

    Sok marchewkowo-owocowy
    Biszkopty

  • owoc/warzywo:
    Jabłko

WTOREK

  • śniadanie:

    Płatki kukurydziane na mleku
    kanapki (pieczywo: pszenne, razowe, sitkowe)  z masłem  i  wędliną (sopocką, kiełbasą krakowską, kiełbasą drobiową ) z serem żółtym, z warzywami (pomidor,  ogórek)

    herbata owocowa

  • obiad:
    I danie: Rosół (porcje rosołowe, marchew, pietruszka, cebula, por, makaron nitki, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pietruszka)

    II danie: Nóżka pieczona (udziec drobiowy, przyprawy).

    Ryż curry.

    Surówka colesław (biała kapusta, olej, majonez, sól, pieprz).

    Kompot owocowy (woda, śliwka, truskawka, porzeczka, cukier)

  • podwieczorek:
    Jabłko
    Herbatniki
  • owoc/warzywo:
    słupki marchwi

ŚRODA

  • śniadanie:
    kanapki (pieczywo: pszenne, razowe, sitkowe)  z masłem  i  wędliną (sopocką, kiełbasą krakowską, kiełbasą drobiową ) z serem żółtym, hummus (ciecierzyca ziarno gotowane, czosnek, sok z cytryny, przyprawy), z warzywami (pomidor,  ogórek),

    herbata czarna z cytryną i cukrem
  • obiad:
    I danie: Ziemniaczanka (korpus drobiowy, marchew, pietruszka, seler, por, ziemniaki, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pietruszka).

    II danie:
    Kopytka (ziemniaki, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jajko), surówka z pora (por, cebulka, olej).

    Kompot owocowy (woda, śliwka, truskawka, porzeczka, cukier)
  • podwieczorek:
    Budyń
    Chrupki kukurydziane
  • owoc/warzywo:
    Winogron

CZWARTEK

  • śniadanie:
    Kasza manna na mleku

    kanapki (pieczywo: pszenne, razowe, sitkowe)  z masłem  i  wędliną (sopocką, kiełbasą krakowską, kiełbasą drobiową ), z serem żółtym, pasta mięsna (szynka gotowana mielona, włoszczyzna, przyprawy), z warzywami (pomidor,  ogórek)

    herbata owocowa

  • obiad:
    I danie: Ogórkowa (korpus drobiowy, marchew, pietruszka, seler, ogórki kiszone, śmietana, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pietruszka)

    II danie: Kotlet mielony (szynka wieprzowa, bułka tarta, jajko), ziemniaki gotowane, Buraczki zasmażane (buraki ćwikłowe, przyprawy, mąka pszenna).

    Kompot owocowy (woda, śliwka, truskawka, porzeczka, cukier)
  • podwieczorek:
    Chałka pieczona
    Woda niegazowana
  • owoc/warzywo:
    Cząstki pomarańczy

PIĄTEK

  • śniadanie:
    kanapki (pieczywo: pszenne, razowe, sitkowe)  z masłem i wędliną (sopocką, kiełbasą krakowską, kiełbasą drobiową ), pasta jajeczna z awokado (jaja, awokado, sól, pieprz, majonez, szczypiorek), serem żółtym z warzywami (pomidor,  ogórek)

    herbata czarna z cytryną i cukrem
  • obiad:
    I danie: Barszcz ukraiński (korpus drobiowy, marchew, pietruszka, seler, buraki, fasolka szparagowa, kapusta biała, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pietruszka)

     

    II danie: Makaron z serem  (makaron świdry,  ser biały) z okrasą.

    Kompot owocowy (woda, śliwka, truskawka, porzeczka, cukier)

  • podwieczorek:
    Kiwi
    Biszkopty
  • owoc/warzywo:
    słupki ogórka